Opkomend maagzuur tijdens je zwangerschap
Opkomend maagzuur of brandend maagzuur is erg vervelend. In de zwangerschap komt dit vaker voor, zeker als de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon progesteron vanaf de 16de week toeneemt. Brandend maagzuur komt vaak ’s nachts en ‘s ochtends op of net nadat je gegeten hebt. Het is een branderig, zuur gevoel wat je niet in de maag maar iets hoger, achter je borstbeen voelt.
Wat heeft progesteron met opkomend maagzuur te maken?
Progesteron werkt verslappend: de baarmoeder kan zich zo voldoende ontspannen zodat de baby niet voortijdig geboren wordt en in het bekken ontstaat ruimte voor de geboorte van het kind. Maar progesteron werkt verslappend op je hele lichaam: je huid wordt slapper, alle organen worden slapper, de wanden van je bloedvaten zetten uit, je spieren verslappen en gewrichten gaan losser zitten. Gelukkig is dit allemaal tijdelijk!
De kringspier van de maag verslapt ook onder invloed van progesteron waardoor de slokdarm niet meer zo goed afsluit. In combinatie met de druk van de groeiende baby in de buikholte kan het gebeuren dat het maagzuur naar boven komt, je slokdarm in. Omdat de slokdarm niet tegen dit zuur bestand is, doet dit pijn. Het zuur brandt als het ware tegen de wand van de slokdarm.
Dit kun je doen als je last hebt van opkomend maagzuur
Eten en drinken, wat niet?
- Sterk gekruid eten
- Suiker en geraffineerde producten
- Vet eten, vlees, melk en kaas
- Helaas maar waar: chocola
- Koffie
- Koolzuurhoudende dranken zoals spa rood of cola
Eten en drinken, wat wel?
- Warm water met citroen (schijfjes of vers sap) na het opstaan en voor het slapengaan
- Verse muntthee
- Yoghurt
- Havermoutpap
- Basische voedingsmiddelen zoals avocado, pompoen, pastinaak, wortel, zoete aardappel, venkel, courgette, bieten, gierst, rijst, lijnzaad, bladgroen, citroen en mango
- Je kunt eventueel spijsverteringsenzymen als supplement innemen
En verder?
- Ademhalingsoefeningen helpen om je buik te ontspannen en meer ruimte te creëeren in de buik waardoor de druk op de maag afneemt.
- Te veel stress is niet goed voor de maag. Zorg voor voldoende stress en doe ontspanningsoefeningen.
- Zit en sta rechtop zodat er meer ruimte is voor de buik en de maag.
- Voorkom een lege maag. Een beetje voedsel in je maag houdt het maagzuur vast en geeft minder kans op oprispingen. Eet echter niet te veel, want dat verhoogt juist weer de druk in de buik.